Erdős Norbert: Új lendülettel a közigazgatásban

„Új lendület a közigazgatásban” névvel szemléletformáló kampányt indul. A bürokratikus szürkeség levetkőzésével emberbarát, hatékony és egyszerű ügyintézés valósul meg, mely nem alárendelt pozícióba kényszeríti az állampolgárokat, hanem az ő igényeiket alapul véve nyújt szolgáltatást. A kampány célja a közigazgatás új arcának megmutatása, a fiatalok motiválása és a közmegelégedettség növelése – tájékoztatott Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, országgyűlési képviselő.

– Olyan államot építünk, amely valóban a közjó szolgálatában áll, s nem bürokratikus lépcsőkoptatással egybekötött türelemjáték, és nem is a magánérdek szolgálatában áll, hanem a közjót mozdítja elő – mondta a kormánymegbízott. – Szükség van egyfajta szemléletformálásra is, hiszen a közigazgatás – nem véletlenül – az emberek fejében még mindig szürke, bürokratikus intézményként él. A közigazgatás nem fékje, hanem motorja az állam működésének. Az életszerű és egyszerű ügykezelés által a közigazgatást mint szolgáltatást kívánjuk működtetni. A jó állam érzékeny az állampolgárok ügyeire. Nem igaz, hogy a fiatalok nem kellően motiváltak. A fiatalok számára az új közigazgatás karrierlehetőséget és egy biztos, jó csapatot kínál. Ugyanakkor megbecsüljük a már évek, évtizedek óta a rendszerben dolgozókat, és számukra támogatást, továbbképzést biztosítunk.

Erdős Norberttől megtudtuk: a hivatalokat akadálymentesítik, a siketek és nagyothallók, valamint a vakok ügyintézését optimalizálják. 2010. szeptember elseje óta grandiózus szervezeti integráció zajlott le. Mindez a regionális hivatalok megyésítésével és az önkormányzatok feletti törvényességi ellenőrzéssel vette kezdetét, s az idén októbertől fokozatosan és folyamatosan nyíló kormányablak-rendszerrel zárul majd. A rendszert a már megnyílt kormányablakokon tesztelik, ahol az ügyfelek 98 százalékban pozitív élményekről számolnak be az ügyintézés során.

A Békés Megyei Kormányhivatal felettes szerve, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium álláspontja szerint a kormánymegbízotti pozíció létrehozásával nagyban egyszerűsödött az egységesített hivatalok koordinációja. Sőt, a kormányhivatalok, kormánymegbízottak az egységesítésen kívül maradó szakigazgatási szervek koordinálását is végzik. A járási rendszer bevezetésével az ügyintézést közelebb kívánták vinni az állampolgárokhoz, ide került a jegyzői hatáskörök 40 százaléka is. A jegyzői feladatok ellátására jött létre az ügysegédi rendszer, hogy ne csupán a járási székhelyeken, de kistelepüléseken is lehetőség nyíljon az ügyintézésre. Az ügysegédek segítik az ügymenetet, tájékoztatnak és továbbítják az állampolgárok kérelmeit a járási hivatal felé.