Hőségriasztás - III. fokozatú hőségriadó

III. fokozatú hőségriadó

 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön egy gyenge front hatására átmenetileg gyengül ugyan a nappali felmelegedés, de a következő napokban egyre melegebb időre számíthatunk. A hétvégén és jövő hét elején tetőzik a hőség. Éppen ezért az országos tisztifőorvos a 2013. július 23-án 00.00 órától elrendelt második fokozatú hőségriasztást harmadik fokozatú hőségriadó-szintre emeli 2013. július 25-én 00 órától 2013. július 29. 24 óráig terjedően. Felhívja az egészségügyi szolgáltatók, a közüzemi szolgáltatók, a vállalkozások, az önkormányzatok figyelmét a hőség esetén szükséges intézkedések megtételére.
A napi középhőmérséklet szerdán és csütörtökön még csak az ország déli, délnyugati részén emelkedik 25 fok fölé. A középhőmérséklet szombaton, a Dunántúlon és délen eléri a 27 fokot, de északkeleten még éjszaka viszonylag alacsonyabb hőmérséklet várható. Ezt követően az ország nagy részén keddig 28, 29 fok körül alakul a középhőmérséklet (harmadik fokozat). A hőség jövő hét közepén mérséklődik, de a valószínűbb forgatókönyv szerint ezt követően is még száraz idő lehet, 30 fok feletti csúcshőmérséklettel.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:
július 25. csütörtök:    12, 19oC          28, 33oC
július 26. péntek:        12, 20oC          29, 34oC
július 27. szombat:      13, 21oC          30, 35oC
július 28. vasárnap:     15, 22oC          33, 38oC
július 29. hétfő:           17, 23oC          34, 39oC
július 30. kedd:           18, 24oC          28, 34oC
július 31. szerda:         15, 21oC          28, 33oC
 
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat – különös tekintettel a Forma-1 futamra és a szabadtéri fesztiválokra indulókat és érkezőket –, hogy a hétvégi szabadtéri programok  során fokozottan tartsák be a hőség idejére vonatkozó ajánlásokat.
 
A nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, ajánlott ezen időszakban napi két liternél többet inni, elsősorban csapvizet.  A kulacsokat, palackokat a legközelebbi vízvételi helyeken mindig töltsék fel! Gondoskodjanak arról, hogy legyen tartalékban ivóvíz, amivel a kendőt, sálat, sapkát is benedvesíthetik, ezzel is védve fejüket, testüket a hőségtől. A kalap, napszemüveg viselésén túl ajánlott, hogy a Forma-1 versenyre és a szabadtéri fesztiválokra érkezők vigyenek magukkal árnyékot adó napernyőt. 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket!
 
Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat!
  Tisztelettel :Fejes Róbert tü örm OHJ KVMB