Kakasfesztivál

 

Kakasfesztivál Csanádapáca


Mára már hagyománnyá nőtte ki magát az a gasztro-kulturális rendezvénysorozat, amely minden évben megrendezésre kerül, a Békés megyei Csanádapácán. A fesztivál fő célja, a turisztikai vonzerő fejlesztése a településen és a térségben, valamint hogy mind a helyiek, mind az idelátogató vendégeknek élvezetes kikapcsolódást nyújtson. A Kakasfesztivál minden évben széles programkínálattal, országos hírnevű művészekkel várja a szórakozni vágyókat.

Joggal merül fel a kérdés: Miért pont a kakas? – Ennek igen egyszerű a magyarázata. Évek óta remek kapcsolatot ápolunk az erdélyi Apáca községgel– testvértelepülésünkkel, ahol minden évben kakaslövést rendeznek, megemlékezésként azokra a történelmi korokra, amikor a tatárok feldúlták a magyarok földjeit. Mindent felégettek, amerre jártak, Apáca falut sem kímélték. Gyanús volt azonban a kíméletlen harcosoknak, hogy nem találtak embereket, a házak elhagyatottak voltak. A tatárok látván, hogy senkit sem találnak elindultak a következő falu felé, ekkor azonban a vártoronyból hangos kakasszó hallatszott, elárulva az ott rejtőzködőket. Azonnal visszafordultak, és mindenkit lemészároltak. Őseik emléke előtt tisztelegve évtizedes hagyomány a falunapon megrendezésre kerülő kakaslövészet, ebben a kedves erdélyi faluban. Testvérkapcsolatunk és barátságunk erősítése érdekében, úgy gondoltuk kapcsolódunk rendezvényükhöz, és itt Csanádapácán Kakasfesztivált hirdetünk.

A Csanádapácaiak 2007-óta egy rendezvénysorozat keretein belül ismertetik meg, az ide ellátogató vendégekkel, ezt a hosszú történelmi múltra visszatekintő hagyományt. Ehhez várjuk azokat a lelkes, szabad tűzön főzni szerető versenyzőket, csapatokat az ország minden tájáról, akik valamilyen kakashúsból készült finomságot szeretnének megismertetni az idelátogatókkal! Ígérjük, hogy senki sem marad kóstoló nélkül.

Rendezvényünk illeszkedik a kistérség turisztikai kínálatába, annak hagyománya és időpontja kiválóan kiegészíti a kistérség rendezvénytervét. A program keretében, kakasból készült ételek készítése mellett keressük a legízletesebb pogácsa készítőjét, a legfinomabb pálinka tulajdonosát, a legtetszetősebb és ízben egyedi házi savanyúság birtokosát is. A fiatalok és a helyi nyugdíjas klub kulturális, egyedi és hagyományőrző műsorral készülnek évről évre.

További információ:
www.kakasfesztival.hu